Nasiha Pozder

Rođena 1978. godine u Tuzli.

Diplomirala 2003. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2013. godine doktorirala na oblasti arhitektura i urbanizam. Stručni ispit položila 2008.godine.

Od 2004. godine zaposlena na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na Katedri za urbanizam i prostorno planiranje, gdje je 2018. godine izabrana u zvanje docenta. Autorica je značajnog broja naučnih i stručnih radova, a kao gostujuća predavačica ostvarila saradnju na Technische Universität Wien, Technische Universität Stuttgart, Inalco institute Sorbonne Pariz, İTÜ Istanbul Technical University itd.

Profesionalnu karijeru razvijala i kroz Institut za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje AFS gdje je vodila tim zadužen za projekte iz oblasti urbanizma, ali i kroz saradnju sa lokalnim zajednicama i strukovnim udruženjima, te kao konsultantica za UNDP i Svjetsku banku na projektima Recovery, Local Integrated Development, Climate-Ready Cities.

U mandatu 2018-2022. obavljala dužnost zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a svoj politički angažman vezuje sa stručnim, pa od 2012.godine učestvuje u radu komisija za urbanizam i prostorno planiranje i zaštitu kulturnog, prirodnog i historijskog naslijeđa Federacije Bosne i Hercegovine, te Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

Značajnu saradnju ostvarila i kao konsultantica i predavačica za Friedrich Naumann, Heinrich Böll, WFD i Boris Divković fondacije na projektima i seminarima u oblasti prostorne politike, zaštite okoliša i smart city rješenjima.

Aktivno govori Engleski jezik.

CBF učesnik